Stora eller små bitar plockmat?

Vad är säkrast?

Många tror, helt förståeligt att små bitar mat är bättre att ge än stora bitar. Det låter ju logiskt att det är mindre risk för bebis att sätta i halsen om biten är mindre, men forskningen har visat att risken inte ökar om du ger stora bitar. En stor del ligger i att bebis har kontroll över maten när bebisen får självmata. När bebis tar tag i en stor bit mat med handen så hinner hjärnan registrera storleken genom känslan i handen och på så vis hinner hjärna förbereda sig under tiden det tar för bebisen att föra maten till munnen. När bebisen sedan själv får bita av bitar så är det också något som hjärnan hinner registrera – vilken storlek det är som bits av, vilken konsistens eller textur och hur bebisen sedan ska flytta runt det i munnen.

Att få in en liten bit i munnen innan bebis är redo eller genom matning kan innebära att bebisen inte hinner förbereda sig och kan ha svårt att lokalisera matbiten i munnen, för att hjärnan inte har fått samma chans att förbereda sig på vad som kommer.

Sammanfattningsvis så visar det att självmatning är ett sätt för bebis att få kontroll över och hinna förbereda sig för maten och hur den ska tuggas, vilket för mig i min matresa med Alfred har varit betryggande.

Vad är rätt storlek och form?

En annan anledning till att vi vill ge stora bitar i början av matresan är för att de är de som bebis faktiskt kan plocka upp och få tag i med handen. När bebis är runt 6-8 månader så har dom inte förmågan att knipa tag runt små föremål och dom kan inte heller flytta om maten ifall dom får tag i den på fel sätt. Att då ha en så pass stor matbit att den sticker ut på sidorna om handflatan blir avgörande för att bebis ska få in nån mat i munnen.

När din bebis utvecklat pincettgrepp, ofta runt 8-9 månaders ålder, så kan du börja erbjuda mindre bitar. Detta blir också något din bebis kan självmata med och därmed fortsätta ha samma kontroll även om matbiten är mindre. Läs mer om pincettgrepp här.

Du kan ge din bebis avlånga bitar, stora runda bitar eller klyftor. Det absolut viktigaste är att maten är mjuk så att din bebis kan mosa den med käkarna/munnen. Är du osäker på hur du kan avgöra om maten är mjuk nog så rekommenderar jag att du gör “Klämtestet”. Med klämtestet tar du den matbit du ska servera och klämmer ihop den mellan tummen och pekfingret. Detta ska symbolisera din bebis över- och underkäke. Sedan klämmer du ihop. Om du kan klämma ihop maten med lätthet så kommer även din bebis kunna göra det med sina käkar. Här ser du en film på när jag förklarar klämtestet.

 

Hal mat

Viss typ av mat kan vara svår att få tag på då den är hal, t.ex mango, banan och avokado. Då kan man hjälpa sin bebis genom att rulla maten i t.ex kokos, malda pumpafrön osv. Här kan du ladda ned en hel lista medlivsmedel du kan använda dig av.

Lär dig allt, på en och samma plats!

Den 17 juni lanseras onlinekursen Matresan 6-12 månader! Gör du en intresseanmälan redan nu så får du en rabattkod på 25% att använda vid lanseringen. Jag hoppas vi ses där 🙂

Välkommen till Yummies & Tummies! Vi finns här för att göra din och ditt barns matresa roligare, tryggare och utan några frågetecken.

Fler inlägg och recept