Är mellanmål viktigt?
Mellanmål är viktigt för ditt barn, men beroende på ålder så är behovet av mellanmål olika.
I detta inlägg så får du lära dig vad din bebis behöver för mellanmål.
Kan du känna igen dig i den där känslan av “vad ska jag laga, eller vad ska jag ge min bebis idag”? Jag har känt den flera gånger, ofta i kombination med att jag vill ge Alfred något som är både näringsrikt och mättande.
Att ge sin bebis mellanmål, eller ja, alla mål, packade med så mycket näring som möjligt är viktigt. Deras magar är små och rymmer en liten mängd vilket gör att det lilla dom får i sig, i kombination med ett stort näringsbehov, behöver vara näringsrik. Mellanmålen blir viktiga av just den anledningen, att magen är så liten och då behöver den fyllas på oftare.
Då bebisar växer i snabb takt så finns det vissa näringsmässiga behov som behöver tillgodoses, t.ex så behövs kolhydrater för energi, fetter för hjärnans utveckling, frukt och grönsaker för att få i sig viktiga vitaminer, mineraler och fibrer, och såklart det viktiga järnet.
Mellanmål för de olika åldrarna
0-6 månader: Det räcker med bröstmjölk eller ersättning, din bebis behöver alltså inget mellanmål. När bebisen blir 4 månader så kan ni börja med smaksensationer, men dessa räknas inte som mellanmål utan ska endast vara för att ge bebisen en upplevelse av olika smaker. All näring kommer från bröstmjölken eller ersättningen.
6-8 månader: Från det att din bebis börjar äta fast föda, oavsett om det är puréer eller plockmat, så behöver du inte lägga något fokus på matiga mellanmål. I denna åldern så är det bra att bebisen börjar äta mat och att man successivt ökar konsistenser och mängder, men all huvudsaklig näring ska fortfarande komma från bröstmjölken eller ersättningen.
8-12 månader: I denna åldern så är det bra om man försöker få in rutiner för hur maten serveras varje dag. Här kan det vara bra att servera frukost och 1-2 huvudmål per dag, t.ex lunch och middag. Däremellan ska bebisen ha 2-3 mellanmål. Det bästa mellanmålet du kan ge din bebis är bröstmjölk eller ersättning. Runt 10-11 månaders ålder kan du börja byta ut mellanmålen som är “mjölk” mot mer matiga mellanmål och på så sätt gradvis vänja av bebis från bröstet eller flaskan.
12 månader och framåt: Från denna ålder så behöver man inte längre ge ersättning eller amma (om man inte vill) utan barnet rekommenderas att äta frukost, 2 huvudmål och 2-3 mellanmål. Nu ska mellanmålen vara matiga, alltså inte bröstmjölk eller ersättning.
Vad kan man ge?
Ja då var man där, att komma på vad man ska ge. Mellanmål som både är gott, mättande och näringsrikt.
Jag tänkte dela med mig av vad både jag och Alfred älskar.
MUFFINS!
Dessa muffins är så enkla att göra, innehåller mängder med näring, kan kombineras på flera sätt och dom kan frysas in. LOVE IT!
Recept
Här har du receptet, och kom ihåg att du kan kombinera detta på många olika sätt. Jag ger dig exempel nedan. Du kan ge dessa muffins från 6 månader rent innehållsmässigt, men då muffins kan bli lite degiga så avvakta med att ge dem till dess att bebis har lite mer vana av att äta. Runt 8-9 månader fungerade bra med Alfred.
Grundreceptet:
1 paket (ca 125 g) torkade bär (t.ex tranbär, mullbär, blåbär, mango, ananas, aprikoser, plommon)
5 dl gryn/mjöl (jag brukar ha 1 dl havregryn, 1 dl havremjöl och 2 dl vetemjöl, men det går att kombinera med många olika mjöltyper)
2 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
2 dl mjölkdryck (t.ex vanlig komjölk, mandelmjölk, havredryck)
Du kan också lägga till ingredienser som:
Malt paltbröd, eller malda pumpafrön för extra järn
Olika nötsmör för extra smak, nyttiga fetter och näring. Tänk dock på att allergener bör introduceras med eftertänksamhet.
HÄR har du 5 viktiga saker att tänka på när du ska introducera allergener!
Mixa bären så det inte finns några stora bitar, sedan blandar du bara allt och häller upp i smorda muffinsformar. In i ungen på 200 °C i 13-15 minuter. KLART! In i frysen med det ni inte använder direkt.
Här ser du en film på när jag gör dessa till Alfred (och mig :D)