MaM - Mod Att Mata
I dagen inlägg får du information om din rädsla och strategier för hur du ska hantera den.
Vill du läsa om min metoder – TRYCK HÄR!
Vad är rädsla?
Om jag säger till dig att rädlsa är något bra, då kanske du tycker jag är konstig. Men faktum är att rädsla är en naturlig reaktion eller känsla som har utvecklats hos människan för överlevnad. Du har säkert hört talas om “fight-or-flight-reaktion”. Det är en reaktionen som utlöses pga hot och oavsett vad vi “väljer” (vi väljer egentligen inte, utan det går på automatik) så är det ett sätt att skydda oss.
Bortsett från när det finns ett faktiskt hot mot oss så kan rädslor också vara inbillade, och då är dom kanske inte fullt så bra. Du kanske känner igen känslan av att ligga med fötterna utanför täcket och snabbt dra in dem, för kanske finns det någon där. Eller när du inbillar dig att det finns monster i garderoben, eller att någon står bakom duschdraperiet. Ja dessa rädslor är inte av lika stor nytta och kan i vissa fall begränsa oss om de tar överhanden.
Rädsla för att mata sitt barn
Om man ser till att mata sitt barn och att barnet ska sätta i halsen, är den rädslan verklig eller inbillad?
Av alla mammor jag pratar med så finns det både verklig och inbillad rädsla. Faktum är att barnet kan sätta i halsen, alltså är den rädslan verklig. Men är det troligt att bebisen sätter i halsen av ett riskorn? Nej, det är inte troligt.
Hur vet du om din rädsla är verklig eller inbillad
Har du nån gång haft dessa tankarna ⇓⇓⇓, då har du troligtvis börjat tvivla på dina egna instinkter om vilken mat, och hur du ska ge maten till din bebis. Den inbillade rädslan har tagit överhanden.
Hur och vad du ska ge din bebis
Det flesta jag coachar inom rädsla tvivlar på sina egna instinkter. I bakhuvudet knackar rädslan på och ifrågasätter om du verkligen gör rätt. Jag skulle säga lita på dina instinkter och lär dig identifiera om det är rädslan som knackar på eller om det finns en verklig fara.
För att ge dig mer praktisk information – När din bebis har utvecklat alla tecken för att börja med fast föda (kunna sitta själv, ha stabil nacke, kunna plocka upp mat samt visa intresse för mat) då kan du börja servera både puréer och plockmat. Ditt mål är att alltid servera mat som klarar klämtestet. Klämtestet innebär att du klämmer matbiten mellan tummen och pekfingret, och då ska maten mosas ihop lätt. Tummen och pekfingret symboliserar bebisens över- och underkäke och bebisen behöver inte tänder för att kunna mosa maten.
ÖVNING 1: Ta fram tre livsmedel. Det ena som du är mer trygg med, och det andra som utmanar dig och det tredje ska vara något man absolut inte ska ge (t.ex hela nötter). Placera dem mellan dig och din bebis och föreställ dig att du ska ge dessa till din bebis. Skriv ner vad dina instinkter säger och försök identifiera vad som är verklig rädsla och vad som är inbillad.
Var beredd på kväljningar
ALLA bebisar får kväljningar, och dom får dem oavsett om det är plockmat eller puréer.
Det är VIKTIGT att INTE ingripa om din bebis får en kväljning, detta kan faktiskt förvärra för din bebis.
Lyssna på detta!
En kväljning är en medfödd reflex som din bebis har för att INTE SÄTTA I HALSEN! Det är alltså en mekanism för att skydda din bebis. När din bebis får en kväljning och du ser att bebisen försöker stöta fram maten, beröm då bebisen och hjälp till genom att själv hosta och harkla så att bebis ser hur du gör.
ÖVNING 2: När din bebis får en kväljning, sätt dig på dina händer. Behåll ditt lugn. Hjälp bebis som beskrivet ovan.
Utmana rädslan
För att bli fri från rädsla så behöver vi ofta utsätta oss för den. I små doser till att börja med. Vill du komma förbi din rädsla då behöver du öva.
Slutresultetet blir:
- Glädje under måltiderna tillsammans med din bebis
- Du vågar lita på sina instinkter och din bebis förmåga
- Du vågar ge all typ av mat utan oron att bebis ska sätta i halsen
UTMANING: Ge din bebis något som skrämmer dig!
Beroende på var du är i resan så kan din rädsla hindra dig olika mycket jämfört med andra. Målet med denna övning är att utmana dig att ta ett kliv framåt varje dag. Det kan vara att du ger din bebis en hel skål med mat, istället för halva (bara en sked extra är en bra början). Det kan vara att du tar fram ett livsmedel som skrämmer dig och du ger detta till din bebis. Börja med tex puré, mos, mos med klumpar och sist plockmat.
Det finns inget som gör mig gladare än att få höra hur det går för dig! Tagga mig gärna i dina inlägg, med antingen @yummiesandtummies eller #modattmata, eller skicka iväg ett mail eller DM och berätta <3
MaM - Mod Att Mata
Mod att mata är en unikt anpassad resa där jag coachar dig bort från dina rädslor, så att du kan njuta av matresan tillsammans med din bebis.
Om du är redo att förvandla din och din bebis matresa till något glädjefyllt – då finns jag här för dig!