Så här gör du egen gröt till din bebis

Vill du ha färdiga recept med allt som din bebis behöver?
Då hittar du dom HÄR!

Kan jag göra egen gröt eller måste jag ge köpe-gröten

Köpe-gröten är bra på det sättet att den är berikad med det som din bebis behöver. Men det går också utmärkt att ge sin bebis egengjord gröt.

Vissa bebisar tycker inte om köpe-gröten och då kan dessutom den egengjorda gröten vara ett bra alternativ. Den är också rolig på det sättet att man kan kombinera den på flera olika sätt för att hitta det som just din bebis tycker om.

Vad ska gröten innehålla

Detta är vad jag har i min gröt till Alfred: 

  • Havregryn som grund. Om din bebis inte tycker om hela havregryn så kan du testa att mixa dem.
  • Berika med järnrika livsmedel, t.ex malt palttunnbröd eller malda pumpafrön.
  • Järnupptaget förbättras med hjälp av C-vitamin. Jag brukar ha i nyponpulver, men man kan också servera fruktpuréer till gröten, eller färska frukter som är rika på C-vitamin.
  • Frukt och bär. Detta bidrar med mängder av vitaminer och mineraler som är viktigt för din bebis utveckling. Variera gärna vilka frukter och bär du använder. Visste du att antioxidanterna i frukt och grönsaker sitter i färgen. Det är en av anledningarna till att vi rekommenderas att äta färgglatt.
  • Rapsolja. Enligt mig en fantastisk fettkälla. Jag köper alltid den som är berikad med D-vitamin då hela familjen använder den. Fett är viktigt av flera anledningen, bla så hjälper det hjärnans utveckling hos din bebis.

Smaksättare

Märker man att bebis är tveksam till gröten så ge inte upp. Testa att variera med:

  • Olika frukter och bär för att se om något faller i smaken.
  • Olika kryddor kan hjälpa bebis. T.ex ceylonkanel, kardemumma eller vaniljpulver.
  • Sötning. Bebisar har en försmak för söta saker och behöver vänja sig vid andra smaker. Jag rekommenderar därför att du börjar utan sötning. Skulle du vilja ha sötning så testa lite dadelsirap eller honung (för barn över 1 år).
  • Andra smaksättare som kokos (riven eller att du kokar gröten på kokosmjölk) eller cest av apelsin eller citron kan ge gröten en extra kick.

Variationer

Vissa bebisar tycker inte om den flytande gröten och då kan man istället testa att ge bebisen grötpinnar. Med grötpinnar får bebisen dessutom möjlighet att öva på sin hand- och oralmotorik.

Man kan också göra en overnight oats. Precis som de andra grötvarianterna så kan den kombineras på många olika sätt. Det är dessutom tidsbesparande vid stressiga mornar, då man gör denna gröten redan kvällen innan.

Mina recept

Till Alfred (och familjen) så gör jag varianter av både vanlig gröt, grötpinnar och overnight oats. Ibland gör jag animaliska varianter, alltså där jag använder paltbröd, ägg och/eller komjölk och ibland gör jag helt vegetabiliska.

Dessa recept är mina favoriter och jag har skrivit ned dem med lite tips på hur du kan variera dem för att anpassa för din bebis.

Ps. Tycker du inlägget var bra? Dela det gärna med dina vänner!

Välkommen till Yummies & Tummies! Vi finns här för att göra din och ditt barns matresa roligare, tryggare och utan några frågetecken.

Fler inlägg och recept