Allt om bröd till ditt barn

Bröd är en basvara i många svenska hem och något som av många äts dagligen. Hemma hos oss är vi en blandning av vuxna, tonåringar och en bebis och alla äter bröd, i olika former. Det finns många sorters bröd och väljer man rätt bröd så kan det bidra med fibrer och andra viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Sen är det också en enkel måltid att få ihop och kanske är det därför brödet är så älskat av många.

Inlägget innehåller annonslänkar för MEDS apotek och Pändys.

När kan du börja ge bröd och hur serverar du

Redan vi 6 månaders ålder, eller när bebis börjar äta fast föda, så kan du ge bröd. Enklast för bebisar är att rosta brödet så att det inte klumpar sig i munnen. Degigt bröd kan vara en risk för att sätta i halsen. 

Hur gör man
Välj ut ett bröd från min lista. Rosta det och servera med något pålägg. Här har du en film där jag visar hur du kan rosta brödet.

Storlekar
6-8 månader
Servera avlånga bitar, som längden på ditt pekfinger.

8/9-12 månader
När din bebis har eller börjar utveckla pincettgrepp så kan du servera brödet i mindre bitar. Det finns ingen specifik storlek utan du kan låta bebis öva på en väldigt liten bit eller en bit som är lite större (2×2 cm). Har din bebis precis börjat utveckla pincettgrepp så har du lite större bitar i början, alternativ blandar  stora och små bitar. 

12 månader +
Nu kan du ge halva eller hela brödskivor. 

När kan du börja med orostat bröd

När du kan börja med orostat bröd beror på din bebis utveckling snarare än ålder. För att börja med orostat bröd så är det bra om bebis kan flytta mat från mitten av munnen till kinderna och tugga maten där. Detta gör att när bebis får in mjukt bröd i munnen så kan bebis också tugga det till mindre bitar, och inte riskera att svälja en hel degklump.

I början av matresan så är det en övning att kunna flytta maten till sidan/mot kinderna (där vi faktiskt tuggar), så kika efter hur din bebis gör nästa gång hen äter. Ser du att maten flyttas åt sidan och att bebis tuggar där vid alla tillfällen du serverar mat så kan du börja ge orostat bröd. 

För att ge någon riktlinje så började jag ge Alfred mjukt bröd runt 10-11 månader. Då tyckte jag att han hade bra koll på att förflytta maten i sidled. Alfred började öva på att tugga när han var drygt 6 månader så han hade då övat i 4-5 månader. Alla bebisar är dock olika. Vissa kommer lära sig snabbare och för vissa tar det mer tid, så kika som sagt efter hur din bebis tuggar.

Alla bröd i min brödlista går även att ge som orostat när bebis har utvecklat lite mer färdigheter i tuggandet.

Pålägg

Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka pålägg du kan ha på brödet. Innan ditt barn blir 12 månader så satsa gärna på något som innehåller järn, men även nya smaker och konsistenser är kul att öva på.

Här kommer några förslag

  • Leverpastej
  • Nötsmör – älskar dessa från Pändys!
  • Tahini
  • Mosad frukt/fruktmos, t.ex mosad banan eller avokado. Strössla över/blanda i lite kokos, hampafrön, pumpafrön, sesamfrön, malda nötter, malt paltbröd eller liknande så tillför du ännu mer näring, lite järn samt nya smakupplevelser för ditt barn.
  • Ost. Innan ditt barn blir 12 månader så var lite sparsam med ost då det innehåller en del salt, men visst kan bebis få smaka på ost då och då. Efter 12 månader är ost ett bra pålägg då det innehåller mycket kalcium.
  • Hyvlade skivor med blodpudding. Precis som när du hyvlar ost, fast du hyvlar blodpudding. Lithells har en blodpudding utan tillsatt socker.
  • Mixade bönor/bönmos. T. ex svarta bönor eller kikärtor mixade med lite naturell yoghurt.
  • Hummus
  • Messmör

Extra näring
Koka och finhacka en grönsak, t.ex brysselkål, blomkål, broccoli osv och blanda det med påläggen listade ovan. Det tillför massa näring. Här ser du en film på hur jag gör detta.

Smör
Många smör innehåller en del salt, men det finns också osaltade varianter du kan kika efter. Ofta står det “osaltat” på förpackningen. Små mängder smör med salt är ingen fara att ge.

Vad ska du undvika

Det finns pålägg som innehåller en hel del salt, t.ex skinka och olika korvar. Att ge det någon gång är ingen fara, men det finns så mycket annat att välja på ändå, så vänta med detta om du kan.

Hårda bröd så som knäckebröd, skorpor med mera är en risk att bebis sätter i halsen så detta bör du undvika. Innan bebis fått tänder eller är stark nog att bryta av bitar kan man ge det till bebis att suga på. Det kan hjälpa mot kliande tandkött.

Vilket bröd ska du välja

Numera finns det många osötade och supersmarriga bröd i affären. Jag har gjort en lista med de jag rekommenderar, men vill du göra en egen spaning så kika efter detta:

– Osötat
– Salthalten (gärna mindre än 1,0 gram per skiva)
– Fibrer, fullkorn och surdeg är bra. Surdeg hjälper till med järnupptaget.

Se upp med:
– Honung. Vissa sötar bröd med honung vilket barn under 12 månader inte ska äta.
– Stora frön och nötter. Vissa bröd innehåller hela frön och nötter som kan utgöra en kvävningsrisk.

Här har du min lista med både goda och näringsrika bröd som alla passar från 6 månader!

Välkommen till Yummies & Tummies! Vi finns här för att göra din och ditt barns matresa roligare, tryggare och utan några frågetecken.

Fler inlägg och recept